0

За притежатели на смартфони, използващи режими за Бързо Зареждане

20.05.2019 г.

Настоящата информация има за цел да ви потопи във високите технологии приложими при Бързото Зареждане, което вече е неизменна част от всеки смартфон от по-висок клас, както и да ви насочи към адекватния продукт приложим с вашето устройство, за да използвате пълния му потенциал заложен от производителя.

С влагането на все повече възможности и свръх характеристики в смарт устройствата нарасна и необходимостта от батерии с все по-голям капацитет, които да са в състояние да покрият това повишеното натоварване в тях. Естествено това поражда пък и нуждата, те също да бъдат зареждани за оптимално време, без да се налага потребителя да губи ценно време поради тяхното по-бавно презареждане. Производителите на някои от масово използваните брандове мобилни устройства още преди години започнаха използването на технологии, ускоряващи зарядния процес, като вече са налице разнообразни стандарти за бързо зареждане.

За да установите дали смартфона ви работи с някои от тези стандарти, освен в интернет можете да проверите и за наличието на определена маркировка върху оригиналното зарядно. След надписа Output: в повечето случаи би трябвало да е изписано, както стандартното работно напрежение (5V) и ток(1А… 2А), така и допълнителното, до което може да се достигне (9V, 12V; 4А, 5А и т.н.)

n21
n22
n23

Основният принцип заложен в тези режими (стандарти, протоколи) е, когато мобилно устройство, разполагащо с такава опция бъде свързано със съответното зарядно от такъв тип, те образно казано се „разпознават” едно друго и се пристъпва към увеличаване на подавания ток или напрежение без това да предизвиква проблем в електронния блок за зареждане на телефона и разбира се на самите батерии. По този начин се достига до значително увеличение на подаваната мощност и в крайна сметка на така желаното бързо зареждане.

За момента най-масово използвания стандарт за бързо зареждане е FAST CHARGE на Qualcomm версия QC2.0. Той използва стъпаловиден подход с възможност да увеличи напрежението от 5V на 9, 12 или 20V. Основното му приложение е в някои от устройствата на HUAWEI, по-класните модели на SAMSUNG, HTC, XIAOMI, SONY, LG и др..

Съществува и ъпдейтнат вариант (QC3.0), който предлага плавно безстъпково променящо се напрежение от 3,7V до 20V, което може да варира в зависимост от различни фактори, като: модела на зарежданото устройство, временно повишена консумация от него, температурата на батерията му и др. Постига се абсолютно оптимизиран процес с добри времеви показатели за заряд и по-щадящо отношение към устройставата.

Fast Charge съвместими продукти в нашия сайт

n24

Забележителен бе напредъка на Huawei в коментираната област с влагането на стандарт с по-голяма мощност SUPER CHARGE със зареждаща мощност до 22.5W, която се постига с повишаването не на напрежението, а на зарядния ток до нива от 5A, като за целта естествено се наложи използването на нов модел кабел способен да понесе тези нива.

n25
n26

Наскоро този стандарт очаквано получи своя ъпдейт - SUPER CHARGE 2 използващ, както повишено напрежение до 10V, така и повишен ток до 4А, достигайки внушителната мощност от 40W. В момента той основно се използва при моделите им Mate 20 Pro и P30 Pro.

n27

Super Charge съвместими продукти в нашия сайт

От Huawei разполагат и с версия от 55W, която за сега подсигурява с енергия изумителния Mate X.

Няма да подминем някои от страхотните постижения и на други компании, като например ОPPO с тяхното зарядно SuperVOOC предоставящо 50W мощност (5А/10V).

n28

Голяма изненада се очаква и от XIAOMI, разработвайки моделa Super Charge TURBO с мощност от 100W (5A/20V), Очакванията са 4000mAh батерия, да бъде зареждана за около 17мин. Но кога и в какви устройства на пазара ще бъде използвано все още не е съвсем сигурно.

n29

Видео: https://www.youtube.com/watch?time_continue=10&v=g1tuqXEr_No

Ние от mobel.bg разполагаме със зарядни, кабели, външни батерии и безжични падове, поддържащи Бързо Зареждане и сме на ваше разположение, като при необходимост ще ви консултираме за вашия най-удачен избор съобразен с реалните ви нужди.

Още новини

n31_s
Зарядни устройства

Какво трябва да знаем за кабелите

04.06.2019 г.

Вида на използваните кабели е от съществено значение, не само за оптималния процес на зареждане или трансфер на данни, но и за техническата безопасност на мобилните устройства.

Прочети повече
n21_s
Зарядни устройства

За притежатели на смартфони, използващи режими за Бързо Зареждане

20.05.2019 г.

Настоящата информация има за цел да ви потопи във високите технологии приложими при Бързото Зареждане, което вече е неизменна част от всеки смартфон от по-висок клас, както и да ви насочи към адекватния продукт приложим с вашето устройство, за да използвате пълния му потенциал заложен от производителя.

Прочети повече
n11_s
Зарядни устройства

Полезна информация относно зарядните устройства

08.04.2019 г.

С помощта на тази информация ще се опитаме да ви ориентираме в тематиката, като се надяваме се да ви спестим някои грижи, допълнителни разходи и губене на ценно време, защото така или иначе сме обвързали живота си с всевъзможни мобилни устройства и бързото и правилно набавяне на енергия за тях ни прави по-малко зависими.

Прочети повече
  • новини 1 - 3 от 3